Čistenie a preplachy výmenníkov s chémiou radu Boiler Cleaner

Individuálny prístup je, pri čistení výmenníkov, základom pre kvalitný výsledok. Pri čistení je vždy nutné posúdiť typ výmenníku, jeho materiálové spracovanie, jeho veľkosť a v neposlednom rade i mieru znečistenia. Výmenníky môžu byť zanesené časticami…
Čistenie a preplachy výmenníkov s chémiou radu Boiler Cleaner

Individuálny prístup je, pri čistení výmenníkov, základom pre kvalitný výsledok. Pri čistení je vždy nutné posúdiť typ výmenníku, jeho materiálové spracovanie, jeho veľkosť a v neposlednom rade i mieru znečistenia. Výmenníky môžu byť zanesené časticami korózie alebo usadeninami zo systému. Často sú zanesené taktiež nerozpustnými nečistotami minerálneho charakteru. Pri použití, vhodného postupu a chemických prípravkov, je eliminované riziko poškodenia materiálu výmenníku, a dochádza k postupnému rozpúšťaniu minerálnych inkrustácií.

Rad, chemických prípravkov BOILER CLEANER, je sortimentovo rozdelený podľa použitia pre konkrétne materiály. Základným prípravkom je BOILER CLEANER E. Jeho zloženie je na báze anorganických kyselín, a je určený pre preplach výmenníkov vyrobených z medi. Pre preplachy, oceľových a nerezových výmenníkov, je určený typ BOILER CLEANER DE, ktorý pôsobí opäť na báze anorganických kyselín, avšak v inom pomere a zložení.

Dnes sú, často používané výmenníky z ľahkých zliatin, na tento typ prípravkov, veľmi citlivé a preto bol vyvinutý prípravok BOILER CLEANER LZ. Ten je zmesou organických kyselín a inhibítorov korózie, a je možné ho použiť pre prvky vyrobené zo spomínaných materiálov (meď, oceľ, vr. nerezovej), ale taktiež pre zliatiny hliníku, mosadzné, prípadne cínové prvky. Prípravok, BOILER CLEANER LZ, bol vyvinutý taktiež s ohľadom na znížené množstvo vyvíjaných plynov, pri samotnej aplikácii.

Pri čistení, pomocou chémie radu BOILER CLEANER, je nutné dodržiavať odporúčané koncentrácie a sledovať zafarbenie, už aplikovanej zmesi, v priebehu preplachu. Presnejšia je však kontrola pH v priebehu a prípadné zakoncentrovanie čistiaceho roztoku. Dĺžku preplachu nie je možné paušalizovať na konkrétny čas čistenia. Každý výmenník je iný, a sú rozdielne i podmienky preplachu.

Pre samotnú aplikáciu a čistenie sa využívajú preplachovacie čerpadlá. Pri výbere preplachovacieho čerpadla je vhodné posúdiť objem čisteného prvku a frekvenciu čistenia. Pokiaľ sú preplachy častejšie a čerpadlo bude využívané taktiež pre preplachy vykurovacích systémov, hlavne potom TPV, je vhodné, s ohľadom na výkon, zvoliť GEL.LONG LIFE SUPER FLUSH. Rad, čistiacich čerpadiel GEL.BOY, je určený priamo pre čistenie výmenníkov a menších zariadení. Sortiment je taktiež rozšírený o čerpadlo GEL.BOY MATIC, pri ktorom je možné nastaviť automatické prepínanie smeru toku, vďaka čomu dochádza k efektívnejšiemu čisteniu.

Veľmi dôležitým bodom, pri procese čistenia, je neutralizácia zvyškovej chémie v čistenom zariadení. Pre tieto účely dopĺňa, rad BOILER CLEANER, typ N. Jedná sa o zásaditú kryštalickú látku, ktorá sa rozpúšťa v 1-3% koncentrácii s čistou vodou. Po jej rozpustení je roztok aplikovaný k úplnej neutralizácii zvyškovej chémie v zariadení. Po celom procese, je vhodné neutralizátor použiť pre postupné zriedenie kyslej zmesi, po pôvodnom preplachu. Až potom, je možné likvidovať pH neutrálnu zmes do kanalizačného odpadu.

Za spoločnosť IVAR CS spol. s r.o.
Ing. Lukáš Markovič, technický manažér

Související produkty

  • GEL.BOILER CLEANER DE
  • GEL.BOILER CLEANER E
  • GEL.BOILER CLEANER LZ
  • GEL.LONG LIFE SUPER FLUSH 30
  • GEL.LONG LIFE SUPER FLUSH 40

Súvisiace kategórie

Související články

Čistenie a preplach vykurovacích systémov, šetrne a účinne

Čistenie a preplach vykurovacích systémov, šetrne a účinne

Odstránenie železa a mangánu v pitných vodách

Odstránenie železa a mangánu v pitných vodách

Ochrana teplovýmenných plôch, výmenníkov a kotlov pomocou vhodnej úpravy vody

Ochrana teplovýmenných plôch, výmenníkov a kotlov pomocou vhodnej úpravy vody