Kúrenárske armatúry pre pripojenie vykurovacích telies typu VK

Obchodná spoločnosť IVAR CS spol. s r.o., ako jeden z najväčších dovozcov kúrenárskej techniky do Českej a Slovenskej republiky, ponúka, v oblasti pripojenia radiátorových vykurovacích telies, širokú ponuku ručných ventilov, dynamických a dvojregulačných…
Kúrenárske armatúry pre pripojenie vykurovacích telies typu VK

Obchodná spoločnosť IVAR CS spol. s r.o., ako jeden z najväčších dovozcov kúrenárskej techniky do Českej a Slovenskej republiky, ponúka, v oblasti pripojenia radiátorových vykurovacích telies, širokú ponuku ručných ventilov, dynamických a dvojregulačných termostatických ventilov, regulačných šróbení a pripojovacích šróbení VEKOLUXIVAR. Uvedené produkty sa dodávajú nie len vo vysokej kvalite remeselného spracovania, ale i v parametroch technickej funkčnosti.

Uvedené produkty umožňujú pripojenie vykurovacích telies na potrubný rozvod vykurovacieho systému, reguláciu prietoku vykurovacej vody alebo úplné uzatvorenie vykurovacieho telesa a jeho vypúšťanie, bez nutnosti vypúšťania celého vykurovacieho systému. Plynulo nastaviteľné kuželky, s mäkkým tesnením, zaručujú veľmi presnú reguláciu prietoku.

Telá radiátorových armatúr, vrátane integrovaných regulačných a uzatváracích prvkov, sú vyrobené z kvalitnej mosadze triedy CW617N, s finálnou úpravou niklovaním. Úplnú tesniacu spoľahlivosť zaisťujú kvalitné tesniace O-krúžky, z materiálu EPDM a samozrejmosťou sú bezazbestové tesnenia v krycích viečkach.

Na český trh sa, pod vplyvom tlaku na cenu, bohužiaľ dodávajú i výrobky, ktoré v žiadnom prípade nespĺňajú ani tie najzákladnejšie technické parametre. Predovšetkým najmä pripojovacie šróbenia, pre telesá typu VK, sú bez regulačnej schopnosti, uzatvárania a v technickom vyhotovení, ktoré môže mať značný vplyv na tesnosť, respektíve netesnosť, pripojenia.

Spoločnosťou IVAR CS dodávané regulačné a uzatváracie šróbenia VEKOLUXIVAR, pre pripojenie telies typu VK, majú, na strane pripojenia na rozvod z medi, vo vnútri armatúry osadenie, viď. Obr. 1. Toto osadenie umožňuje zasunutie a vystredenie medenej rúrky, viď. Obr. 3. tak, aby tesniaca manžeta z materiálu EPDM, ktorá je súčasťou zverného šróbenia IVAR.TR 4430, rovnomerne vytesnila priestor po obvode medenej rúrky, a zabezpečila tak dokonalú tesnosť realizovaného spoja.

Lacné, neznačkové šróbenia, viď. Obr. 2, tieto osadenia nemajú, čo však neznamená, že sú nepoužiteľné, ale je tu potrebné klásť výrazne väčší dôraz na kvalitnú a zodpovednú montáž, s ohľadom na osové vycentrovanie rozvodu, realizovaného z medeného potrubia. Akonáhle toto nie je zabezpečené a medená rúrka je vyosená, viď Obr. 4, dochádza pri dotiahnutí matice zverného šróbenia, k poškodeniu tesniacej manžety, a tá následne môže spôsobiť netesnosť spoja, únik vykurovacej vody a materiálne škody s tým spojené.                      

Uťahovací moment zverného šróbenia je, v tomto okamihu, až druhotná podmienka pre inštaláciu. V prípade použitia zverného šróbenia IVAR.TR 4430, pre medené rozvody z ponuky spoločnosti IVAR CS, musí byť uťahovací moment v rozsahu 35 ÷ 45 Nm. Radi by sme upozornili, že ani v prípadoch, kedy je použitý pevný celomosadzný tesniaci krúžok, s tesnením kov / kov, nie je zaručené, že k netesnosti nedôjde. Keďže sa jedná o farebný, a teda mäkký kov, môže dôjsť k jeho poškodeniu podobným spôsobom, ako pri tesniacej manžete, z materiálu EPDM.

Pokiaľ chceme byť objektívni, musíme spomenúť i faktor, že ani akokoľvek kvalitný výrobok nie je schopný odolať neodbornej montáži neprofesionálnej alebo nekvalifikovanej firmy. Na obrázkoch nižšie, sú uvedené príklady nesprávnej a správnej inštalácie, regulačného a uzatváracieho šróbenia VEKOLUXIVAR, v kombinácii so zverným šróbením IVAR.TR 4430, pre rozvody z medi. Naše odporúčanie je využívať, v maximálnej možnej miere, regulačné a zverné šróbenia od jedného výrobcu, ktoré sú predpokladom maximálnej kompatibility.

Za IVAR CS spol. s r.o.
Miroslav Kotrouš, technický manažér

Související produkty

Súvisiace kategórie

Související články

Teplovodné podlahové vykurovanie IVARTRIO

Teplovodné podlahové vykurovanie IVARTRIO