Zoznámte sa s možnosťami doplnkového sortimentu pre Fancoily IVAR.SLI

V našej praxi sa stále častejšie stretávame s požiadavkami investorov a projektantov inštalovať fancoily typu IVAR.SL tak, aby v moderných interiéroch nefiguroval žiadny rušivý prvok. Na tento účel slúžia vstavané verzie fancoilov, ktoré sú dodávané pod…
Zoznámte sa s možnosťami doplnkového sortimentu pre Fancoily IVAR.SLI

V našej praxi sa stále častejšie stretávame s požiadavkami investorov a projektantov inštalovať fancoily typu IVAR.SL tak, aby v moderných interiéroch nefiguroval žiadny rušivý prvok.

Na tento účel slúžia vstavané verzie fancoilov, ktoré sú dodávané pod označením IVAR.SLI, a to opäť v širokej typovej škále od vykurovacieho výkonu 1090W (pri vstupnej teplote vykurovacej vody 50°C) pri type IVAR.SLI 200 DC, až po výkon 4860W pri type IVAR.SLI 1000 DC.  Vstavané verzie ale nie sú zakryté a počíta sa s inštaláciou do inštalačných skríň alebo do rôznych typov podhľadov s využitím ďalších doplnkov.

vestavěná_sli.jpg

Fancoily IVAR.SLI je možné montovať v horizontálnej aj vo vertikálnej polohe, ale iba tak, ako je naznačené na obrázku, pretože pre obe tieto pozície je fancoil priamo z výroby osadený vaničkami odvodu kondenzátu, ktoré musia byť pri variante chladenia napojené cez vhodný sifón na odpadové potrubie.

vertikální_poloha.jpg

Najjednoduchšia inštalácia do požadovaného miesta je osadiť inštalačnú skriňu IVAR.FLO príslušného rozmeru. Následne je do nej  osadený fancoil, pripojený hydraulicky na rozvody a pomocou káblov k napájaniu a k riadiacemu termostatu. Potom je zakrytý krycím panelom IVAR.FLB. Táto skriňa môže byť osadená vertikálne i horizontálne. 

instalační_skříň.jpg

Druhou možnosťou inštalácie je využitie doplnkov, ako sú rôzne typy vyústení a mriežok. Klasicky sa takáto inštalácia používa pri snahe ukryť fancoil do sádrokartónového stropného podhľadu a priznávať iba vstupnú a výstupnú mriežku. To určite možné je, ale je nutné upozorniť, že zámer výrobcu je použitie tohto variantu hlavne pre prípady, kedy je možné sa následne k fancoilu dostať z hornej strany, napríklad z pôdy cez izoláciu (typické sú bungalovy), a to preto, že elektronika aj hydraulické pripojenie je vždy inštalované na bočných stranách fancoilu a nie je k nim v prípade servisu možný prístup cez mriežky.

Takáto zostava je potom zložená, v prípade vyústenia do odskokovej hrany v sádrokartóne, zo vstupnej mriežky IVAR.FDR1 (pozícia M), nasávacej SADY IVAR.FDB2 (pozícia L a na strane výstupu), pokiaľ je potrebné, tak aj z teleskopického nástavca IVAR.FDB3 (pozícia F) a výstupnej mriežky IVAR.FDR2 (pozícia E) – viď. obrázok nižšie.

Pokiaľ je montáž vykonaná do vodorovného sádrokartónového podhľadu, potom je potrebné prúd výstupného vzduchu usmerniť pomocou 90° vyústného kolena IVAR.FDB1 (pozícia H) a opäť použiť výstupnú mriežku IVAR.FDR2 (pozícia I).

montáž.jpg

V prípade horizontálnej inštalácie je veľmi výhodné, že sa úzky profil – hĺbka 130mm vojde aj do naozaj veľmi malých priestorov, je však potrebné mať na pamäti vyriešenie odvodu kondenzátu z plytkej vaničky umiestnenej v tomto prípade na spodnej strane pod celou plochou výmenníku s voliteľným vývodom vpravo, či vľavo. Pre pripojenie odvodu kondenzátu slúži predlžovacie koleno, odvádzajúce kondenzát k zadnej stene, a spájacie hadice, ktoré slúžia k napojeniu práve na výstupné hrdlo vane kondenzátu. Často býva nutné počítať s inštaláciou vhodného prídavného čerpadla odvodu kondenzátu, k prekonaniu rôznych profilov apod.

odvod_kondenzátu.jpg

Pri dodržaní všetkých inštalačných zásad sú fancoily skvelým riešením ako zdroj vykurovania a chladenia interiérov, a to ako v bežej bytovej výstavbe, v kanceláriách, učebniach i výrobných priestoroch.

Ich kombinácia napríklad s tepelnými čerpadlami je priamo ideálna. Využijete tým v plnom rozsahu možnosti vykurovania aj chladenia s jedným zdrojom, jedným rozvodom a jedným spotrebičom.

v_pokoji.jpg

Za spoločnosť IVAR CS spol. s r.o.
Radislav Ardely, servisný asistent, fancoily, regulácia

logo2016_innova.jpg

Soubory

Související produkty

Súvisiace kategórie

Související články

Nová verzia PROTECH CD 712

Nová verzia PROTECH CD 712

IVAR CS ako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023

IVAR CS ako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023

Ešte efektívnejšie vykurovanie veľkých komerčných objektov obnoviteľnou energiou

Ešte efektívnejšie vykurovanie veľkých komerčných objektov obnoviteľnou energiou