Systém sálavého stropného vykurovania / chladenia IVARCLIMA

Zmenou klimatických podmienok v uplynulých rokoch a s nimi súvisiacimi zvyšujúcimi sa požiadavkami pre zaistenie teplotného komfortu v administratívnom, ale aj bytovom sektore, vzrastá záujem o moderné suché systémy sálavého stropného chladenia, ktoré…
Systém sálavého stropného vykurovania / chladenia IVARCLIMA

Zmenou klimatických podmienok v uplynulých rokoch a s nimi súvisiacimi zvyšujúcimi sa požiadavkami pre zaistenie teplotného komfortu v administratívnom, ale aj bytovom sektore, vzrastá záujem o moderné suché systémy sálavého stropného chladenia, ktoré možno alternatívne v zimnom období využívať aj pre vykurovanie. Systém sálavého stropného vykurovania / chladenia IVARCLIMA predstavujúce pokrokovú alternatívu k podlahovým vykurovacím a chladiacim systémom, je schopný splniť aj tie najvyššie požiadavky prevádzkové, zdravotné i ekonomické.

V prevádzkovom režime sa využíva sálavého prenosu tepla / chladu ako najúčinnejšieho prenosu energie. Pri systémoch sálavého stropného chladenia teplý vzduch stúpa smerom nahor ku stropu, kde dochádza k jeho ochladeniu a následne dochádza k jeho poklesu smerom do priestoru až k podlahe. Oproti klasickým klimatizačným jednotkám dochádza k rovnomernému šíreniu chladu bez efektu prievanu, pri ktorom dochádza k prúdeniu studeného vzduchu, ktorý je príčinou prechladnutia či iných zdravotných problémov. Jednou z ďalších výhod, ktorú nemožno opomenúť, je nulová hlučnosť oproti ventilátorovému princípu chladenia, vďaka ktorej spĺňa aj vysoké požiadavky na hlukové parametre.

Sadrokartónový systém sálavého stropného chladenia IVARCLIMA je odlišný nielen vďaka svojej extrémnej všestrannosti a funkčnosti, ale predstavuje aj moderné a praktické riešenie používané na dosiahnutie maximálnej kvality života v každom domácom či pracovnom prostredí. Skrytá integrácia systému do stropu nemá akýkoľvek negatívny estetický dopad na interiér a kombinuje v sebe úsporu energie spojenú s lepším teplotným komfortom vďaka rovnomernej a konštantnej distribúcii tepla / chladu v miestnostiach. Naviac je zamedzené riziku zanášania špinou či nečistotami v oblastiach použitia tohto systému.

Sadrokartónový strop inštalovaný zo sálavých stropných panelov IVARCLIMA s príslušnými lisovacími fitingy IVAR.PPSU IC a rozdeľovačom je v súčasnej dobe najlepším riešením z technického, ekonomického, zdravotného a praktického hľadiska. Jedná sa o sadrokartónové dosky s izolačnou EPS vrstvou, v ktorej je inštalovaná slučka/y s jednoduchým hydraulickým rozložením plastových alebo hliníkových rúrok, vhodných pre prietok teplej alebo studenej vody. Pre jednoduchú inštaláciu (kotvenie) panelov sa používa systém rýchloupínacích kovových prvkov Knauf, ktoré používajú pri bežných technikách pokládky za sucha montéri suchých sadrokartónových stropov.

Tento princíp chladenia umožňuje dosiahnuť až 75% úspor energie so všetkými obnoviteľnými zdrojmi energie, s nízkym dopadom na životné prostredie a rýchlou návratnosťou investície v priebehu niekoľkých rokov. Všetky materiály sú ekologicky nezávadné a recyklovateľné. Systém IVARCLIMA nahrádza aplikáciu mokrých omietkových zmesí, zvyšuje tepelnú, protipožiarnu a zvukovú izoláciu, nemá vplyv na oslabenie statiky konštrukcií stien, pretože nepotrebuje sekanie drážok v stenách.

Sálavé stropné vykurovanie / chladenie IVARCLIMA predstavuje inovatívny systém spĺňajúci požiadavky normy STN EN 12420 pre systémy chladenia a STN EN 14037 pre systémy vykurovania, a využívajúce jednu dostatočne veľkú plochu na výmenu tepla s teplotou média oveľa nižšia (pri vykurovaní v rozmedzí +27 ° C až +35 ° C a pri chladení medzi +16 ° C až +20 ° C) v porovnaní s tradičnými systémami.

Jednotlivé systémové komponenty IVARCLIMA sú:

  • Sadrokartónové panely IVAR.ECO-CLIMA
  • Sadrokartónové panely IVAR.HYDROFIRE-CLIMA so zvýšenou teplotnou a vlhkostnou odolnosťou
  • Oceľové panely IVAR.EASY-TEC s hladkou alebo perforovanou pohľadovou stranou
  • Lisovacie tvarovky IVAR.PPSU IC s axiálnym spôsobom lisovania
  • Inštalačné potrubie pre chrbticové rozvody IVAR.PE-Xa RCR / RCB
  • Inštalačné príslušenstvo -  tepelná izolácia trubiek a fitingov

Oba varianty sálavých stropných panelov sú dodávané v aktívnom a pasívnom vyhotovení s finálnou povrchovou úpravou sadrokartón alebo oceľový plech.

Nový výpočtový softvér vytvorený spoločnosťou PROTECH Nový Bor potom umožní a uľahčí projekčný návrh celého systému. V prípade akýkoľvek otázok nás kontaktujte na ivar@stonline.sk.

 

Za IVAR CS spol. s r.o.
Miroslav Kotrouš, technikcý manažér

Soubory

Súvisiace kategórie

Související články

Nová verzia PROTECH CD 712

Nová verzia PROTECH CD 712

AKCIA IVAR.UNIMIX + MAYLINE SBA sk od 2. 4. 2024

AKCIA IVAR.UNIMIX + MAYLINE SBA sk od 2. 4. 2024

IVAR CS ako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023

IVAR CS ako firma časopisu PLYNÁR • VODÁR • KURENÁR + KLIMATIZÁCIA za rok 2023